Tilpas din egen boks og spar op til 20%!

Grilla fisk som ett proffs: Få saftiga och smakrika resultat varje gång

Grilla fisk som ett proffs: Få saftiga och smakrika resultat varje gång

Fisk på grillen är en delikat och hälsosam måltid som passar perfekt för varma sommardagar. Men att grilla fisk kan vara en utmaning, det är lätt att den blir torr eller fastnar på gallret. Med rätt teknik och lite tips kan du enkelt laga utsökt fisk på grillen som garanterat imponerar på dina gäster.

Förberedelser

 • Välj rätt fisk: Vissa fisksorter passar bättre för grillning än andra. Lax, forell, hälleflundra och makrill är alla utmärkta val.
 • Filé eller hel fisk: Båda alternativen fungerar, men filéer är enklare att hantera. Om du grillar hel fisk, se till att den är rensad och urtagen.
 • Marinera eller krydda: Marinering ger extra smak och kan hjälpa till att hålla fisken saftig. En enkel marinad kan bestå av olivolja, citronsaft, örter och kryddor. Krydda gärna fisken generöst med salt och peppar precis innan du lägger den på grillen.
 • Olja gallret: Pensla gallret med olja för att förhindra att fisken fastnar.

Grillmetoder

 • Direkt värme: Perfekt för mindre filéer eller hel fisk. Grilla fisken på hög värme i 2-3 minuter per sida, eller tills den är genomstekt.
 • Indirekt värme: Bättre för större fisk eller mer ömtåliga filéer. Grilla fisken på låg värme tills den är nästan genomstekt, ca 15-20 minuter per sida. Lägg sedan fisken över direkt värme för att få en fin grillyta.
 • Foliepaket: En bra metod för att tillaga fisk med grönsaker eller örter. Lägg fisken och dina favoritgrönsaker i ett foliepaket och grilla i ca 15-20 minuter.

Tips

 • Vänd inte fisken för ofta: Låt fisken ligga ifred på grillen tills den har fått en fin grillyta, ca 2-3 minuter. Vänd sedan försiktigt med en bred och platt spatel.
 • Använd en termometer: Det bästa sättet att se om fisken är klar är att använda en termometer. Stick in termometern i den tjockaste delen av fisken och se till att den når en innertemperatur på 60°C.
 • Vila fisken: Låt fisken vila i 5-10 minuter innan du serverar den. Detta gör att safterna omfördelas och du får en ännu saftigare och smakrikare fisk.

Recept

 • Lax med citron och dill: En klassisk kombination som alltid blir succé. Marinera laxfiléer i en blandning av olivolja, citronsaft, dill, salt och peppar. Grilla på medelvärme tills laxen är genomstekt.
 • Grillade makrillfiléer med chili och lime: En smakrik och kryddig rätt. Marinera makrillfiléer i en blandning av limesaft, chiliflakes, olivolja, salt och peppar. Grilla på hög värme tills makrillfiléerna är genomstekta.
 • Hel grillad forell fylld med örter och citron: En festlig och elegant rätt. Fyll en hel forell med färska örter, citronskivor och salt. Grilla på indirekt värme tills forellen är genomstekt.

Genom att följa dessa tips och recept kan du enkelt grilla utsökt fisk som garanterat får dina gäster att jubla. Kom ihåg att ha tålamod, använd rätt teknik och njut av processen!

 

ældre indlæg
Nyere indlæg

Inspireras av fler recept

2. maj 2024

Seafood Boil: En smakrik upplevelse!

  Är du redo för en fest för smaklökarna? Seafood boil, en klassiker från Louisiana, bjuder på en symfoni av smaker...

2. maj 2024

Fisk- och Skaldjursgryta: En Varm & Mysig Vinterfavorit

När kylan biter i kinderna och snön faller utanför fönstret finns det inget bättre än att värma sig med en god och v...
Tæt

Få 5% rabat på dit første køb

Tag del i nyheder og eksklusive tilbud. Få en 5% rabatkode tilsendt til dig som tak. Velkommen!

Aldersbekræftelse

Ved at klikke på Enter bekræfter du, at du er gammel nok til at indtage alkohol.

Indkøbskurv