SÄKRA SISTA LAGRET AV KALIX LÖJROM

Så tinar du fisk på bästa sätt

Så tinar du fisk på bästa sätt

Att tina fisk och skaldjur på rätt sätt är viktigt för att säkerställa optimala förutsättningar när du ska tillaga fisk- och skaldjursprodukter. Men hur tinar man egentligen fisk och skaldjur på bästa sätt? 

Vår rekommendation

Vi på Vasafiskerian rekommenderar vanligtvis att man långsamt tinar fisken och skaldjuren i kylskåpet för att bevara smak och konsistens. Man bör även placera fisken eller skaldjuren på ett galler eller en bricka där överflödigt vatten kan rinna av. 

Hur länge det behöver stå i kylskåpet beror på storlek, men som tumregel kan du räkna med 12-24h. Det kräver således lite planering, men resultatet är värt det!

När fisken och skaldjuren är tinade kan de förvaras i upp till 24h i kylskåpet. Inom denna tid bör du alltså tillaga produkten. 

Genom att långsamt tina fisk och skaldjur i kylskåp säkerställer du att så lite vatten som möjligt släpps ut, vilket bevarar köttets struktur, smak och konsistens. Annars riskerar köttet bli torrt och smaklöst. 

Näst bästa metod

Har du inte tid att vänta på att fisken eller skaldjuren ska tinas långsamt i kylskåpet kan du även tina i kallt vatten. Detta är oftast en helt okej lösning som går betydligt snabbare, tack vare vattnets höga värmeledande förmåga.

Om du väljer denna metod är det bra om vattnets temperatur håller ungefär 2°C eller lägre. På så vis kan du sedan förvara det kylskåpet i upp till 24h. Är vattnet varmare bör du tillaga det direkt efter att det tinats klart.

Vanligtvis tar det mellan 30 minuter till 2h att tina fisken i kallt vatten, beroende på storlek. Om du väljer denna metod är det viktigt att komma ihåg att fisk- och skaldjursprodukterna är helt nedsänkta och har ett jämnt täcke av vatten. 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är alltså en långsam upptining i kylskåp vanligtvis den bästa metoden för att tina fisk- och skaldjursprodukter. Men om man inte har tid för detta så är tining i rinnande kallt vatten ett alternativ, som också ger bra resultat. 

Äldre inlägg
Nyare inlägg

Inspireras av fler recept

2 maj 2024

Seafood Boil: En smakrik upplevelse!

  Är du redo för en fest för smaklökarna? Seafood boil, en klassiker från Louisiana, bjuder på en symfoni av smaker...

2 maj 2024

Fisk- och Skaldjursgryta: En Varm & Mysig Vinterfavorit

När kylan biter i kinderna och snön faller utanför fönstret finns det inget bättre än att värma sig med en god och v...
Stäng

Få 5% rabatt på ditt första köp

Ta del av nyheter och exklusiva erbjudanden. Få en rabattkod på 5% mailad till dig som tack. Välkommen!

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Varukorg