Vit sparris med beurre blanc, lyxräkor & löjrom
Njut av ett smarrigt recept tillagat av Sara Söderberg som ni hittar på https://foodnest.site/se/plantomat på Vit sparris med beurre blanc, Lyxräkor och Kalix Löjrom. Ett perfekt recept till sommarens festligheter!
Innehåll
För 4 personer
Sparris
- 500 gram vit sparris
- 1 tsk salt
- 2 tsk socker
- Saft från ¼ citron
Beurre blanc med gräslök
- 2 schalottenlökar
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1/2 dl torrt vitt vin
- 2 dl vispgrädde
- 75 g rumsvarmt smör
- Salt och vitpeppar
- Några strån gräslök
Topping
- 20 stora lyxräkor, skalade
- 90 g löjrom, tångcaviar eller dylikt
- Ätbara blommor, ex ringblommor, blåklint eller penséer.
Gör så här
Skär av cirka 5 cm längst ner på sparrisen och skala sedan noga med en potatisskalare. Ta lite extra längst ner, där har det yttersta höljet en tendens att bli trådigt.
Grava sparrisen genom att lägga dem i en form eller på ett fat, strö över salt och socker. Massera in lite och låt stå i minst tio minuter.
Gör beurre blanc genom att skala och finhacka schalottenlök. Lägg i en kastrull med vinäger och vin. Låt koka på låg värme tills nästan all vätska kokat in. Tillsätt grädde och låt koka på medelvärme tills drygt halva mängden återstår. Sänk värmen på plattan till lägsta och vispa ner smöret i små klickar. Smaka av med salt och vitpeppar. Finhacka gräslök och rör ner. Spara gärna lite gräslök att toppa maten med.
Åter till sparrisen. Koka upp 1 liter vatten och pressa i citronsaft. Tillsätt sparrisen i det kokande vattnet och låt sjuda under lock tills den är klar, tar cirka 8–15 minuter beroende på sparrisens tjocklek och vilket tuggmotstånd du vill ha.
Lägg upp sparrisen på tallrikar, häll över såsen. Toppa med räkor, löjrom och hackad gräslök. Extra plus är att toppa med ätbara blommor och grytfriterade chips för extra krisp.