Recept på foliebakad vit fisk med hollandaise på grillat smör
Matbloggen patallriken.se bjuder på ett smarrigt recept i dessa grilltider! Foliebakad vit fisk med hollandaise på grillat smör - låter inte så dumt va!? Spana in receptet här nedan:
Ingredienser
4 personer
600g hälleflundra (150g/pers i bitar)
25g smör
Salt
Nymald vitpeppar
Hollandaise på grillat smör:
2 illrött rykande varma kolbitar
200g smör, normalsaltat
3 äggulor
4 msk vatten
1 msk vitvinsvinäger eller torrt vitt vin
5 hela vitpepparkorn
0,5-1 krm cayennepeppar
Ev lite citronsaft
Tillbehör
Kokt färskpotatis ca 3 per person
1 knippe grön sparris
50 g grovhackade rostade hasselnötter
Hasselnötsolja
Gör så här:
Vit fisk:
Tänd grillen och justera den till 150-175°. Skär fiskfilén i jämnstora bitar och fördela dem på lagom stora alufoliebitar. Vik upp kanterna på folien så att ingen vätska rinner ut men att uppsidan inte täcker fisken. Hyvla smör med osthyvel och lägg en skiva på varje fiskbit. Salta och peppra. Baka av så fisken fiskens innertemperatur är 48° (ca 6 min).
Ta fisken ur grillen, täck med alufolie och låt vila fem min. Fisken kommer att gå upp till 50°.
Grillat smör:
Smält smör i en kastrull.Lägg två ordentligt röda kolbitar i smöret och sätt på ett lock. Behåll kolet i emöret ca 30 sek Ta ur kolbitarna och sila bort ev aska.
Hollandaise:
Häll vatten, vinäger och malda pepparkorn i en kastrull. Koka lugnt till 1/3 av vätskan återstår.
Sila av och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Sätt katrullen i ett varmt vattenbad. Tillsätt de tre äggulorna under kraftig vispning tills såsen tjocknar något och blir fluffig. Tillsätt det smälta grillade smöret först droppvis sedan i en fin stråle under kraftig vispning. Tillsätt en knivsudd cayennepeppar och ev citronsaft, men kolla syran först! Servera helst genast, men om du måste vänta- låt såsen stå kvar i vattenbadet, rör om då och då.
Tillbehör:
Koka potatisen i saltat vatten, lägg sparrisen på grillen. När potaisen och sparrisen är klara, skär sparrisen i 2-3cm långa bitar, halvera eller kvarta potatisen och blanda med lite smör till en varm/ljummen sallad
Servering
Placera sparris-och potatissalladen i en krans på en tallrik och placera fiskbiten (utan alufolie) i mitten på tallriken. Portionera såsen vackert runt omkring och lite över fisken. Täck inte allt med sås. Garnera med de rostade hasselnötterna och ringla lite hasselnötsolja över. Voila!