Lyxig Torskrygg i ugn
Ugnsgratinerad fänkål med frasigt täcke och och torskrygg. Funkar lika bra som en helt vegetariskt rätt eller som tillbehör till kyckling eller fisk.
Ingredienser 4 portioner:
🔸1kg Torskrygg
🔸4 st lite mindre fänkålshuvuden alt 2 stora
🔸 Saften från 1 citron
🔸1,5 dl olivolja
🔸2 burkar körsbärstomater
🔸1 kruka bladpersilja
🔸1 gul lök
🔸4-6 klyftor vitlök
🔸1 dl pankoströbröd
🔸3 dl finriven Parmigiano Reggiano
🔸Vatten, salt och svartpeppar.
Gör så här:
🔹Sätt ugnen på 200C. Plocka bort dillen från fänkålen och spar till garnring, dela stora fänkålshuvuden på längden och mitten, skär bort den hårda “stocken” inuti. (Små kan du koka hela)
🔹Koka upp vatten som du saltar, tillsätt citronsaften och fänkålen som nu ska sjuda i ca 10 minuter - eller tills de blir mjuka. Lyft ut fänkålen och låt den rinna av.
🔹Smörj en stor form – eller som jag föredrar portionsformar med olivolja. Öppna tomatburkarna, stick ner en sax och klipp sönder tomaterna i burken med ca 8-10 klipp (så att du får kvar lite hela tomater också). Lägg tomaterna i ett jämnt lager i formen/formarna och placera fänkålen och fiskfilé ovanpå – salta och peppra.
🔹Hacka vitlök, gul lök och persilja fint och hetta upp kvarvarande olivolja i en stekpanna . Fräs vitlöken och löken försiktigt så att den blir mjuk och glansig, rör ner pankoströbrödet och stek försiktigt så att det blir lite gyllenbrunt (men inte bränt). Ta av pannan och rör ner persiljan och den rivna parmesanosten.
🔹Fördela lök- och ströbrödsblandningen över fänkålen och baka ca 20 minuter i ugnen tills du får en krispig yta.