Skip to content
Close

Hallå där! Får vi bjuda dig på 100kr rabatt på din första order?

Ange din mejladress och få en rabattkod på 100kr som välkomstgåva till Vasafiskerian!

Rött kött

Vad är Rött Kött? En Guide till Förståelse och Hälsa

Rött kött är en vanlig del av många människors kost, men vad innebär egentligen termen "rött kött"? Här ger vi en tydlig och lättförståelig förklaring av vad rött kött är, samt vilka hälso- och miljöaspekter som är viktiga att tänka på.

Definition av rött kött

Rött kött definieras som kött som kommer från däggdjur och som har en rödaktig färg när det är rått. Detta inkluderar:

  • Nötkött: Kött från kor och oxar.
  • Lamm och fårkött: Kött från lamm och får.
  • Fläskkött: Kött från grisar (dock inte alltid klassificerat som rött kött beroende på land och kulturella skillnader).
  • Viltkött: Kött från vilda däggdjur som hjort, älg och rådjur.

Näringsinnehåll

Rött kött är en rik källa till många viktiga näringsämnen, inklusive:

  • Protein: Byggstenar för kroppens celler.
  • Järn: Viktigt för att transportera syre i blodet.
  • Zink: Bidrar till immunförsvarets funktion.
  • B-vitaminer: Speciellt B12, som är viktig för nervsystemet och bildandet av röda blodkroppar.

Hälsoaspekter 

Enligt Livsmedelsverket bör konsumtionen av rött kött och charkuteriprodukter inte överstiga 500 gram per vecka. Detta beror på att högt intag av rött kött, speciellt processat kött, har kopplats till ökad risk för tjocktarms- och ändtarmscancer.

Miljöpåverkan

Rött kött har en större miljöpåverkan jämfört med andra proteinrika livsmedel, såsom baljväxter eller kyckling. Produktion av rött kött kräver mer resurser och bidrar till högre utsläpp av växthusgaser. Därför rekommenderar Livsmedelsverket och andra myndigheter att vi minskar vår konsumtion av rött kött av både hälsoskäl och miljöskäl.

Alternativ till rött kött

För de som vill minska sin konsumtion av rött kött finns det flera hälsosamma och miljövänliga alternativ:

  • Kyckling och kalkon: Magra proteinkällor med lägre miljöpåverkan.
  • Fisk och skaldjur: Rika på omega-3-fettsyror och andra viktiga näringsämnen.
  • Växtbaserade proteiner: Som bönor, linser, tofu och tempeh, som är bra källor till protein och fiber.

Källor och Referenser

RuffRuff App RuffRuff App by Tsun
older post
Newer posts

Leave a comment

Inspireras av fler recept

Recept på foliebakad vit fisk med hollandaise på grillat smör

Jun 7, 2024

Recept på foliebakad vit fisk med hollandaise på grillat smör

Matbloggen patallriken.se bjuder på ett smarrigt recept i dessa grilltider! Foliebakad vit fisk med hollandaise på g...
Grillad torsk

Jun 3, 2024

Grilla Torsk: Så Lyckas Du Med Grillad Torsk

Att grilla torsk är ett fantastiskt sätt att tillaga denna delikata fisk. Med rätt teknik och förberedelser kan du få...
Vit sparris med beurre blanc, lyxräkor & löjrom

May 23, 2024

Vit sparris med beurre blanc, lyxräkor & löjrom

Njut av ett smarrigt recept tillagat av Sara Söderberg som ni hittar på https://foodnest.site/se/plantomat på Vit spa...
Chips med Kalix Löjrom

May 21, 2024

Chips med Kalix Löjrom

Recept på Chips med Kalix Löjrom Med detta recept på chips med Kalix Löjrom får du en elegant och smakrik förrätt som...
Back to top

Shopping cart

Your cart is empty

Shop now
RuffRuff App RuffRuff App by Tsun