Fiskgratäng med räkor och dill
Här kommer ett klassiskt recept på fiskgratäng med räkor och dill:
Ingredienser:
- 400 g torskfilé eller annan vit fisk
- 200 g räkor
- 1 purjolök
- 1 knippe dill
- 2 msk smör
- 3 msk vetemjöl
- 5 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 1 fiskbuljongtärning
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 100 g riven ost
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skär fisken i bitar och lägg i en ugnsform.
- Hacka purjolök och dill. Fräs purjolöken i smör i en kastrull.
- Rör i vetemjöl och tillsätt mjölk och grädde gradvis under omrörning.
- Smula ner fiskbuljongtärningen och låt såsen koka upp.
- Smaka av med salt, vitpeppar och dill.
- Häll såsen över fisken och strö över räkor och riven ost.
- Gratinera i ugnen i ca 20 minuter, eller tills fisken är genomstekt och osten har smält och fått fin färg.
Tips:
- Servera fiskgratängen med kokt potatis, ris eller pasta.
- Du kan byta ut räkorna mot musslor eller krabba.
- Om du vill ha en gratäng med starkare smak kan du tillsätta lite citronsaft eller chili flakes i såsen.
- Du kan använda fryst dill om du inte har färsk dill.
Njut av din fiskgratäng!