Recept på skrei i ugn med grädde
Ugnsbakad skrei med citronsås och rotfrukter
Ingredienser
- 4 portionsbitar skrei
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1 citron, skivad
- 1 knippe dill, hackad
Rotfruktskompott
- 500 g blandade rotfrukter (t.ex. morötter, palsternacka, potatis)
- 1 msk olivolja
- 1 tsk timjan
- 1/2 tsk salt
- 1/4 tsk svartpeppar
Citronsås
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl creme fraiche
- 1 msk citronsaft
- 1 msk finhackad dill
- 1/2 tsk salt
- 1/4 tsk svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180°C.
- Lägg skreien i en ugnsform.
- Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.
- Lägg citronskivorna ovanpå fisken.
- Baka i ugnen i ca 15-20 minuter, eller tills fisken är klar.
Rotfruktskompott
- Skala och skär rotfrukterna i bitar.
- Blanda rotfrukterna med olivolja, timjan, salt och peppar.
- Bred ut rotfrukterna på en plåt.
- Rosta i ugnen samtidigt som fisken i ca 20 minuter.
Citronsås
- Blanda vispgrädde, creme fraiche, citronsaft, dill, salt och peppar i en kastrull.
- Låt sjuda på svag värme i ca 5 minuter.
Servering
- Servera den ugnsbakade skreien med rotfruktskompott och citronsås.
- Garnera med hackad dill.
Tips
- Du kan använda andra typer av rotfrukter, t.ex. kålrot eller selleri.
- Om du vill ha en starkare citronsås kan du tillsätta mer citronsaft.
- Servera gärna med ett glas vitt vin.
Smaklig måltid!