Stäng

Hallå där! Får vi bjuda dig på 100kr rabatt på din första order?

Ange din mejladress och få en rabattkod på 100kr som välkomstgåva till Vasafiskerian!

Så tinar du fisk på bästa sätt

Så tinar du fisk på bästa sätt

Att tina fisk och skaldjur på rätt sätt är viktigt för att säkerställa optimala förutsättningar när du ska tillaga fisk- och skaldjursprodukter. Men hur tinar man egentligen fisk och skaldjur på bästa sätt? 

Vår rekommendation

Vi på Vasafiskerian rekommenderar vanligtvis att man långsamt tinar fisken och skaldjuren i kylskåpet för att bevara smak och konsistens. Man bör även placera fisken eller skaldjuren på ett galler eller en bricka där överflödigt vatten kan rinna av. 

Hur länge det behöver stå i kylskåpet beror på storlek, men som tumregel kan du räkna med 12-24h. Det kräver således lite planering, men resultatet är värt det!

När fisken och skaldjuren är tinade kan de förvaras i upp till 24h i kylskåpet. Inom denna tid bör du alltså tillaga produkten. 

Genom att långsamt tina fisk och skaldjur i kylskåp säkerställer du att så lite vatten som möjligt släpps ut, vilket bevarar köttets struktur, smak och konsistens. Annars riskerar köttet bli torrt och smaklöst. 

Näst bästa metod

Har du inte tid att vänta på att fisken eller skaldjuren ska tinas långsamt i kylskåpet kan du även tina i kallt vatten. Detta är oftast en helt okej lösning som går betydligt snabbare, tack vare vattnets höga värmeledande förmåga.

Om du väljer denna metod är det bra om vattnets temperatur håller ungefär 2°C eller lägre. På så vis kan du sedan förvara det kylskåpet i upp till 24h. Är vattnet varmare bör du tillaga det direkt efter att det tinats klart.

Vanligtvis tar det mellan 30 minuter till 2h att tina fisken i kallt vatten, beroende på storlek. Om du väljer denna metod är det viktigt att komma ihåg att fisk- och skaldjursprodukterna är helt nedsänkta och har ett jämnt täcke av vatten. 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är alltså en långsam upptining i kylskåp vanligtvis den bästa metoden för att tina fisk- och skaldjursprodukter. Men om man inte har tid för detta så är tining i rinnande kallt vatten ett alternativ, som också ger bra resultat. 

RuffRuff App RuffRuff App by Tsun
Äldre inlägg
Nyare inlägg

  • Hur tinar jag mina frysta musslor som jag köpt ifrån er?
    Är dom kokta innan, eller?

    Ulla-Gun Svensson

Lämna en kommentar

Inspireras av fler recept

Recept på foliebakad vit fisk med hollandaise på grillat smör

7 juni 2024

Recept på foliebakad vit fisk med hollandaise på grillat smör

Matbloggen patallriken.se bjuder på ett smarrigt recept i dessa grilltider! Foliebakad vit fisk med hollandaise på g...
Grillad torsk

3 juni 2024

Grilla Torsk: Så Lyckas Du Med Grillad Torsk

Att grilla torsk är ett fantastiskt sätt att tillaga denna delikata fisk. Med rätt teknik och förberedelser kan du få...
Vit sparris med beurre blanc, lyxräkor & löjrom

23 maj 2024

Vit sparris med beurre blanc, lyxräkor & löjrom

Njut av ett smarrigt recept tillagat av Sara Söderberg som ni hittar på https://foodnest.site/se/plantomat på Vit spa...
Chips med Kalix Löjrom

21 maj 2024

Chips med Kalix Löjrom

Recept på Chips med Kalix Löjrom Med detta recept på chips med Kalix Löjrom får du en elegant och smakrik förrätt som...
Back to top

Varukorg

Din varukorg är tom

Handla nu
RuffRuff App RuffRuff App by Tsun