Säkra sista lagret av Kalix Löjrom!

Vad gör Kalix Löjrom så unikt?

Vad gör Kalix Löjrom så unikt?

Kalix Löjrom är en exklusiv delikatess som har tilldelats EU:s skyddade ursprungsbeteckning, SUB, sedan 2010. Liksom Parmesan eller Champagne måste Kalix Löjrom produceras, bearbetas och beredas inom ett specifikt geografiskt område, och detta kräver en unik metod som är karaktäristisk för området.

Löjromen kommer från siklöjan, världens minsta laxfisk, vars unika egenskaper ger Kalix Löjrom dess distinkta smak. Siklöjan lever av plankton, kräftdjur och mineraler från älvarna, vilket tillsammans med de optimala förhållandena i Bottenviken skapar perfekta livsvillkor för fisken. Bottenvikens bräckta vatten, med en salthalt på endast 0,3–0,35 procent, ger de sötsmakande havsvattenområdena där siklöjan frodas.

Fisket påbörjas varje år den 20 september och varar i fem veckor. Under denna period sker även intensivt arbete på land för att ta hand om siklöjan och förädla romen. Honorna kläms för hand, och både honorna och hanarna används som matfiskar. Efter att rommen har klämts ut sköljs, rengörs, torkas, saltas och paketeras den för hand. Den enda tillsatsen i Kalix Löjrom är fyra procent havssalt.

För att bevara produktens kvalitet och unika egenskaper finns speciella regler för att sälja löjrom under varumärket Kalix Löjrom. Varje år tilldelas cirka 35 licenser för trålfiske, och den stränga processen från landning till infrysning tar högst 24 timmar. Det bräckta vattnet vid Norrbottenskusten spelar en central roll i att ge Kalix Löjrom dess unika karaktär och egenskaper.

Äldre inlägg
Nyare inlägg

Inspireras av fler recept

19 mars 2024

Gambas Pil Pil - Spanska vitlöksräkor med chili

Gambas Pil Pil - Spanska vitlöksräkor med chili Ingredienser: 400 g stora, skalade räkor 3 msk olivolja 4 vitlöksk...

19 mars 2024

Stekt torsk med dillmajonnäs

Snabb och enkel stekt torsk med dillmajonnäs Ingredienser (4 portioner): 4 torskfiléer (ca 150 g per portion) 1 dl...
Stäng

Få 5% rabatt på ditt första köp

Ta del av nyheter och exklusiva erbjudanden. Få en rabattkod på 5% mailad till dig som tack. Välkommen!

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Varukorg