Recept på foliebakad vit fisk med hollandaise på grillat smör Recept på foliebakad vit fisk med hollandaise på grillat smör

Recept på foliebakad vit fisk med hollandaise på grillat smör

Matbloggen patallriken.se bjuder på ett smarrigt recept i dessa grilltider! Foliebakad vit fisk med hollandaise på grillat smör - låter inte så dumt va!? Spana in receptet här nedan:

Ingredienser

4 personer

600g hälleflundra (150g/pers i bitar)

25g smör

Salt

Nymald vitpeppar

 

Hollandaise på grillat smör:

2 illrött rykande varma kolbitar

200g smör, normalsaltat

3 äggulor

4 msk vatten

1 msk vitvinsvinäger eller torrt vitt vin

5 hela vitpepparkorn

0,5-1 krm cayennepeppar

Ev lite citronsaft

 

Tillbehör

Kokt färskpotatis ca 3 per person

1 knippe grön sparris

50 g grovhackade rostade hasselnötter

Hasselnötsolja

 

Gör så här:

Vit fisk:

Tänd grillen och justera den till 150-175°. Skär fiskfilén i jämnstora bitar och fördela dem på lagom stora alufoliebitar. Vik upp kanterna på folien så att ingen vätska rinner ut men att uppsidan inte täcker fisken. Hyvla smör med osthyvel och lägg en skiva på varje fiskbit. Salta och peppra. Baka av så fisken fiskens innertemperatur är 48° (ca 6 min).

Ta fisken ur grillen, täck med alufolie och låt vila fem min. Fisken kommer att gå upp till 50°.

 

Grillat smör:

Smält smör i en kastrull.Lägg två ordentligt röda kolbitar i smöret och sätt på ett lock. Behåll kolet i emöret ca 30 sek Ta ur kolbitarna och sila bort ev aska.

 

Hollandaise:

Häll vatten, vinäger och malda pepparkorn i en kastrull. Koka lugnt till 1/3 av vätskan återstår.

Sila av och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Sätt katrullen i ett varmt vattenbad. Tillsätt de tre äggulorna under kraftig vispning tills såsen tjocknar något och blir fluffig. Tillsätt det smälta grillade smöret först droppvis sedan i en fin stråle under kraftig vispning. Tillsätt en knivsudd cayennepeppar och ev citronsaft, men kolla syran först! Servera helst genast, men om du måste vänta- låt såsen stå kvar i vattenbadet, rör om då och då.

 

Tillbehör:

Koka potatisen i saltat vatten, lägg sparrisen på grillen. När potaisen och sparrisen är klara, skär sparrisen i 2-3cm långa bitar, halvera eller kvarta potatisen och blanda med lite smör till en varm/ljummen sallad

 

Servering

Placera sparris-och potatissalladen i en krans på en tallrik och placera fiskbiten (utan alufolie) i mitten på tallriken. Portionera såsen vackert runt omkring och lite över fisken. Täck inte allt med sås. Garnera med de rostade hasselnötterna och ringla lite hasselnötsolja över. Voila!

RuffRuff Apps RuffRuff Apps by Tsun

  • Låter läckert. Skicka recept

    Tom Degefors

Lämna en kommentar

Inspireras av fler recept

Gambas al Ajillo – Spanska vitlöksräkor

30 apr. 2025

Gambas al Ajillo – Spanska vitlöksräkor

Gambas al ajillo, eller vitlöksräkor, är en av Spaniens mest älskade tapasrätter. Den kombinerar färska räkor med dof...
Grillade Carabineros med vitlök, citron och olivolja

30 apr. 2025

Grillade Carabineros med vitlök, citron och olivolja

Carabineros är en exklusiv delikatess från Medelhavet och Atlanten, älskade för sitt saftiga kött och sin kraftiga sk...
Grillade havskräftor med vitlökssmör

30 apr. 2025

Grillade havskräftor med vitlökssmör

Att grilla havskräftor är ett fantastiskt sätt att ta tillvara på deras söta, fina smak. Det här receptet visar hur d...
Surf and Turf

27 jan. 2025

Surf and Turf

Surf and Turf, kombinationen av saftigt kött och färska skaldjur, är en riktig klassiker för lyxiga middagar. Här bju...
Back to top
RuffRuff Apps RuffRuff Apps by Tsun