Fish & Chips Fish & Chips

Fish & Chips

Ingredienser för 4 portioner

Fisken

600 g färsk torskrygg (eller kolja, sej, gös)

Salt & nymalen svartpeppar

1 dl vetemjöl (till mjöling)


Ciderfrityrsmet

2 dl vetemjöl

0,5 dl majsmjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk flingsalt

2 dl iskall torr cider

1 äggvita, lättvispad

1 tsk honung 


Pommes

1 kg bakpotatis

Havssalt

Frityrolja (t.ex. raps, jordnöt eller solrosolja)


Tartar sauce

1 dl majonnäs

1 msk finhackad kapris

1 msk finhackade cornichons eller smörgåsgurka

1 msk finhackad schalottenlök

1 tsk dijonsenap

1 msk finhackad persilja

Saften av ½ citron

Nymalen svartpeppar


Rör ihop allt och låt stå kallt i minst 30 min.


Ärtpuré

250 g frysta gröna ärtor

25 g smör

1 msk grädde

Några droppar citron

En nypa salt och lite mynta (valfritt)


Mixa grovt, så det blir en tjock, rustik puré.

Instruktioner

1. Pommes – dubbel fritering

1. Skär potatisen i 1,5 cm tjocka stavar.

2. Lägg i kallt vatten 1 timme

3. Torka noggrant.

4. Förfritera i 140°C olja i 6–7 minuter tills mjuka men inte färgade.

5. Låt rinna av och svalna.

6. När fisken är klar: fritera igen i 190°C tills gyllene och superkrispiga. Salta direkt!


2. Fisken

1. Hetta upp oljan till 180°C.

2. Salta och peppra fisken, vänd i mjöl.

3. Doppa i smeten, låt överflöd rinna av.

4. Lägg försiktigt i oljan – fritera 4–5 min tills gyllene och fluffig.

5. Låt vila på papper.


Tips!

Kall smet + varm olja = krispig yta.

Torka fisken noggrant innan du mjölar – annars fäster inte smeten.

Lägg gärna fisken i två omgångar i oljan så temperaturen inte sjunker.

Servera direkt!

 

Recept av gastronomen Jonathan Svedberg. 
Följ Jonathan på @gastronomybyjonathan

Lämna en kommentar

Inspireras av fler recept

Fish & Chips

28 okt. 2025

Fish & Chips

Ingredienser för 4 portioner Fisken 600 g färsk torskrygg (eller kolja, sej, gös) Salt & nymalen svartpeppar 1 dl...
Gambas al Ajillo – Spanska vitlöksräkor

30 apr. 2025

Gambas al Ajillo – Spanska vitlöksräkor

Gambas al ajillo, eller vitlöksräkor, är en av Spaniens mest älskade tapasrätter. Den kombinerar färska räkor med dof...
Grillade Carabineros med vitlök, citron och olivolja

30 apr. 2025

Grillade Carabineros med vitlök, citron och olivolja

Carabineros är en exklusiv delikatess från Medelhavet och Atlanten, älskade för sitt saftiga kött och sin kraftiga sk...
Grillade havskräftor med vitlökssmör

30 apr. 2025

Grillade havskräftor med vitlökssmör

Att grilla havskräftor är ett fantastiskt sätt att ta tillvara på deras söta, fina smak. Det här receptet visar hur d...
Back to top