LaxQueneller med Hummersås
➡️ Svep för fler bilder
Ingredienser 10 st queneller:
🔸500 gr laxfilé
🔸3 st ägg
🔸2 dl vispgrädde
🔸2 tsk salt
🔸 0,5-1,0 krm Cayennepeppar
Svartpeppar
Buljong till kokning:
🔸8 dl vatten
🔸2 dl vitt torrt vin
🔸1/2 dl koncentrerad hummerfond
🔸ca 10 cm purjolök
Hummersås:
🔸Buljong enl ovan
🔸2 dl vispgrädde
🔸2-3 msk Maizenamjöl
🔸Cognac
Salt och peppar
Så här gjorde jag:
🔹Skar laxen i mindre bitar och lade dem i en matberedare, tillsatte salt och körde till en jämn förs
🔹Tillsatte ägg, grädde, Cayennepeppar och svartpeppar och körde till en fin smet och ställde in i kylen.
🔹Kokade upp vatten, vin, hummerfond och purjolök i en kastrull. Formade typ ägg av färsen med sked i handflatan - doppade skeden i vatten innan varje quenell.
🔹Kokade quenellerna ca 3-4 min och lyfte ut dem med en hålslev.
🔹Silade buljongen och kokade upp den, tillsatte grädde och redde av med Maizena upplöst i kallt vatten. Lät koka en stund och smakade av med Cognac, salt och peppar.
🔹Lade tillbaka quenellerna i såsen och lät koka tills de blev varma.
🔹Serverade med potatismos och friterad palsternacka
🔺Tips: Jag sparar alltid de tunna sjärtbitarna, puts och delar av huvudbiten från laxen som jag använder till färs.