Panerad torsk med citronsås
Ingredienser (4 portioner):
- 4 torskfiléer (ca 150 g vardera)
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 ägg
- 2 dl ströbröd
- 50 g smör
- 1 msk olivolja
- 1 citron, saft och zest
- 1 dl vispgrädde
- 1/2 dl hackad persilja
Gör så här:
- Skär torskfiléerna i portionsbitar.
- Blanda vetemjöl, salt och peppar på en tallrik.
- Vispa upp ägget på en annan tallrik.
- Häll ströbrödet på en tredje tallrik.
- Vänd torskbitarna först i mjölblandningen, sedan i ägget och sist i ströbrödet.
- Smält smör och olivolja i en stekpanna på medelvärme.
- Stek torskbitarna i ca 3 minuter per sida, eller tills de är gyllenbruna och genomstekta.
- Pressa citronsaft och riv citronskal.
- Koka upp citronsaft, citronskal och vispgrädde i en kastrull.
- Låt sjuda i ca 5 minuter, tills såsen har tjocknat något.
- Hacka persilja.
- Servera den panerade torsken med citronsås, kokt potatis och persilja.
Tips:
- Du kan använda panko istället för ströbröd för en extra krispig panering.
- Smaksätt gärna citronsåsen med lite dijonsenap eller fransk senap.
- Servera gärna med en grönsallad eller citronklyftor.
Näringsvärde per portion:
- Energi: 450 kcal
- Protein: 40 g
- Fett: 25 g
- Kolhydrater: 20 g
Förberedelsetid: 15 minuter
Tillagningstid: 20 minuter
Svårighetsgrad: Lätt