Grillad lax med citronsås
- 4 laxfiléer (ca 150 g styck)
- 1 citron, pressad och zestad
- 1 msk olivolja
- 1 msk hackad persilja
- 1 tsk flingsalt
- 1/2 tsk svartpeppar
Citronsås:
- 1 dl crème fraîche
- 1 msk majonnäs
- 1/2 msk citronsaft
- 1 tsk honung
- 1/2 tsk dijonsenap
- 1/4 tsk salt
- 1/4 tsk svartpeppar
Tillbehör:
- Kokt potatis
- Grillade grönsaker
Gör så här:
- Blanda citronsaft, olivolja, persilja, flingsalt och svartpeppar i en skål.
- Pensla laxfiléerna med marinaden och låt dem vila i kylskåp i minst 30 minuter.
- Blanda ingredienserna till citronsåsen i en skål.
- Värm grillen till medelvärme.
- Grilla laxfiléerna med skinnsidan nedåt i ca 4 minuter. Vänd dem och grilla i ytterligare 2-3 minuter, eller tills innertemperaturen är 50°C.
- Servera laxen med citronsås, kokt potatis och grillade grönsaker.
Tips:
- Du kan använda andra typer av örter i marinaden, till exempel timjan eller oregano.
- Om du inte har en grill kan du tillaga laxen i ugnen på 200°C i ca 15 minuter.
- Servera gärna laxen med en grönsallad eller en kall sås.
Förberedelsetid: 30 minuter
Tillagningstid: 10 minuter
Portioner: 4
Smakriktning: Frisk, syrlig, örtig
Svårighetsgrad: Lätt
Kategori: Huvudrätt
Kost: Fisk, Glutenfri, Laktosfri
Tips:
- Om du vill ha en mer rökig smak på laxen kan du lägga blötlagda träflis på glöden.
- Du kan variera tillbehören efter eget tycke och smak.